Oppskrifter og bilder fra Møteplassens indiske matkurs med Abhilash

Torsdag 14. mars var det indisk matkurs på Møteplassen

Ås Frivilligsentral var fylt med dufter fra Østen på torsdag da Abhilash delte sin kunnskap om indisk matlaging. Deltakerne fikk et innblikk i rikdommen av indiske kulinariske tradisjoner med to oppskrifter 🤩😋💛


Den første, Nawabi paneer, tok oss tilbake til det 16. århundrets kongelige hoff av Nawabs, herskerne og adelsmennene under Mughal-eraen.

Vanligvis servert med indisk brød som naan, roti, chapati, etc. eller med ris, kombinerer Nawabi paneer smakene av mer enn 11 krydder med yoghurt, fløte og stjerneingrediensen i denne oppskriften: paneer. Paneer er en type fersk ost som er vanlig i Sør-Asiatisk matlaging. Dens allsidighet og evne til å absorbere smaker har gjort den til en favorittingrediens i mange Mughlai-retter 🥘🫓


Den andre oppskriften, som er nøye knyttet til tempelmat-tradisjonen i Sør-India, er en smakfull og syrlig risrett kjent som Puliyogare eller Tamarindris 🍚😋

Takket være dens lange holdbarhet, dens bærbarhet og dens evne til å holde seg fersk og bevare smaker over lengre tid, har tamarindris krysset århundrene som en mat som ofte blir servert til tilbedere som en del av religiøse seremonier og festivaler helt til i dag: et must-have rett for reise og piknikker. Med sin karakteristiske lett sure tamarindsmak, er tamarindris en allsidig rett, servert enten varmt eller kaldt og egnet for et bredt spekter av anledninger. Og det er lett å tilberede 😉😄



1. Nawabi paneer

"Nawabi" refererer til de kongelige domstolene til Nawabs, herskerne og adelsmennene i det indiske subkontinentet
 under Mughal-tiden.
 Opprinnelsen til Nawabi Paneer Curry kan spores tilbake til det 16. århundre. Mughal-keiserne var
 kjent for sin kjærlighet til rike, smakfulle retter, ofte med en blanding av krydder, nøtter og meieriprodukter.
 Paneer, en type fersk ost som er vanlig i Sør-Asiatisk mat, ble en favorittingrediens i mange
 Mughlai-retter på grunn av dens allsidighet og evne til å absorbere smaker.
 Det serveres vanligvis med naan, roti, chapati, eller en annen type indisk brød eller med ris.


 

Ingredienser
 
 Hovedrett
 500 gram Paneer (indisk hytteost)
 2 løk (malt til fin pasta)
 50 gram cashewpasta (bløtlegg cashewnøtter i varmt vann i 30 minutter og mal det til fin pasta)
 250 gram yoghurt
 300 ml matlagingsfløte
 2 hele grønne/røde paprika (hakket til medium størrelse)
 
 Krydder
 1 lite kanelstykke
 1 sort kardemomme
 3 stykker nellik
 1 stort eller 2 små laurbærblad
 En halv teskje gurkemeiepulver
 2 teskjeer rød chilipulver
 2 spiseskjeer ingefær hvitløkspasta.
 1 teskje spisskummenpulver
 1 teskje tørkede fenegreekblader
 6-10 safrantråder
 Salt etter smak
 
 Matlaging instruksjoner
 
 Trinn 1: Forberede yoghurtblandingen:
 I en medium stor bolle, kombiner 250 ml av yoghurt med gurkemeiepulver, chili pulver, spisskummen pulver,
 og salt, og sørg for grundig blanding.
 
 Trinn 2: Steke paneer terninger:
 Kutt paneer i medium store blokker, deretter stek dem i en panne til du får en gyllenbrun
 farge.
 
 Trinn 3: Forberede safran-infundert fløte:
 I en liten panne, kombiner safran med matlagingsfløte og varm opp til safran begynner å frigjøre sin farge.
 
 Trinn 4: Forberede hovedretten:
 Varm 50 ml olje i en dyp panne.
 Legg kanel, sort kardemomme, nellik, og laurbærblader til oljen.
 Når oljen når en moderat temperatur, legg løkpasta og rør kontinuerlig til den oppnår en
 gyllenbrun farge. (Du kan legge litt ekstra salt hvis du vil at løkene skal brune raskere)
 Legg ingefær-hvitløkspasta og fortsett å røre blandingen i ytterligere 2 minutter.
 Legg cashewpasta og rør i ytterligere 2 minutter.
 Legg hakket paprika til pannen og bland det inn i den tykkede pastaen i 2 minutter.
 Gradvis tilsett yoghurtblandingen (fra trinn 1) til pannen og la det koke over medium flamme for
 15 minutter.
 Når sausen tykner, tilsett sakte 200 ml varmt vann til blandingen mens du rører.
 Hell den safran-infunderte matlagingsfløten (fra trinn 3) i sausen og reduser flammen til lav.
 Legg de stekte paneer terningene (fra trinn 2) til sausen.
 Knus tørket fenegreek ved hjelp av håndflaten din og strø det over sausen.
 Dekk pannen og la retten småkoke i ytterligere 10 minutter.
 
 Valgfritt: Legg til 1 teskje med kewra vann hvis du vil legge til en friskere aroma til din Nawabi paneer.


2. Tamarindris (Puliyogare) 

Tamarindris, kjent som "Puliyogare" i Sør-India, er en smakfull og syrlig risrett. Dens opprinnelse kan spores tilbake til antikkens sør-indiske kjøkken, der tamarind, med sin unike sure smak, ble mye brukt til å tilføre smak til forskjellige retter. Historien om tamarindris er tett knyttet til tradisjonen med tempelkjøkken i Sør-India. Templene serverte ofte mat til tilbedere som en del av religiøse seremonier og festivaler. Tamarindris, med sin lange holdbarhet og evne til å bevare smaken, ble et populært valg for disse ofringene. Over tid ble det også en favorittrett for reiser og piknik på grunn av sin bærbarhet og evne til å holde seg frisk over lengre perioder.



Ingredienser


500 gram kokt ris (helst langkornet Basmati ris)
 2 spiseskjeer av tamarindkonsentrat
 ¼ teskje Asafetida
 1 teskje sennepsfrø
 1 teskje spisskummenfrø
 8-10 karriblader
 1 teskje gurkemeiepulver
 1 teskje rød chilipulver (juster etter smak)
 ¼ kopp peanøtter (valgfritt)
 1 spiseskje urad dal (delt svart gram) (valgfritt)


Matlagingsinstruksjoner
 - Varm olje i en panne over middels varme. Legg til sennepsfrø og spisskummenfrø. La dem knitre.
 - Legg karriblader til pannen og sautér i noen sekunder til du kan lukte aromaen av karriblader.
 - Legg peanøtter og urad dal til pannen. Stek dem til de blir gyllenbrune.
 - Senk varmen og legg gurkemeiepulver og rød chilipulver i pannen. Bland godt med krydderet.
 - Hell tamarindsaften i pannen. Tilsett salt etter smak. La blandingen småkoke i 5-7 minutter til den tykner litt, og den rå lukten av tamarind forsvinner.
 - Når tamarindblandingen har tyknet, legg til den kokte risen i pannen. Bland forsiktig risen med tamarindblandingen til den er jevnt dekket.
 - Skru av varmen og la smakene blande seg i noen minutter.
 
 Pynt med friske korianderblader hvis ønskelig.


Til slutt satt alle sammen på møterommet kalt "Kokeriet" for å nyte den velsmakende maten. Mmmm! PS! Tusen takk til Isabel Halttunen som har tok bilder og har skrevet tekst og oversatt ingrediensene.


2024 © Ås frivilligsentral